3 Aralık 2010 Cuma

Akreditif nedir?

Akreditif nedir?
Akreditif, malların yüklendiğini veya hizmetin yerine getirildiğini gösteren şart koşulmuş vesaikin tanımlanan süre içinde ibraz edilmesi kaydıyla, belirli bir meblağın, malların veya hizmetin satıcısına ödeneceğine dair ithalatçının bankası tarafından düzenlenen bir banka yükümlülüğüdür.
Kısaca akreditif, şartlı bir banka garantisidir. İhracatçıya akreditif şartlarına uyduğu takdirde mal veya hizmet bedelinin ödeneceği taahhüt edilir.
İthalatçı firmanın akreditif açtırabilmesi için öncelikle kendi bankasında  kredi limitinin bulunması gerekmektedir.
Akreditif neden önemlidir?
Uluslararası ticarette satıcı, sattığı malın bedelini tahsil etmek, alıcı ise sözleşmede belirtilen malları zamanında almak amacındadır. Satıcı akreditif şartlarına uygun hareket etmezse, banka hiç bir şekilde ödeme yapmaz. Bu, alıcı açısından bir güven unsuru oluşturur. Bu nedenle akreditif her iki tarafa da en yüksek düzeyde güvence sağlayan ödeme türü olma özelliğini taşır.
 Alıcı Açısından Avantajları
Malların sözleşme şartlarına uygun ve vadesinde yüklenmesini teminat altına almak için en güvenli ödeme türüdür.  Akreditif tahtında ödeme yapılması, satıcının akreditif şartlarına uygun davranması halinde gerçekleşir.  Satıcının akreditif koşullarına uymaması halinde amir bankanın ödeme yükümlülüğü yoktur.
Satıcı Açısından Avantajları
Malın sevk edilmesi ve vesaikin akreditif şartlarına ve uluslararası ticaret kurallarına uygun olarak hazırlanması durumunda; akreditifi açan banka tarafından ödeme taahhüdü altında mal bedelini tahsil edebilir.
Akreditif normal ya da Standby MT 700 Formatında açılır.

Hiç yorum yok: